Mapo Tofu

@sheridasworld

Mapo tofu recept voor 3 porties 400 kcal, 30 gr eiwitten Ingrediënten: 300 gram mager runder gehakt 500 gr soft tofu 3 bosui 2 eetlepels gember 2 eetlepels knoflook (pasta) 1 eetlepel szechuan peper korrels 3 eetlepels Doubanjiang 1 eetlepel crispy chili olie 2 eetlepels sesamolie 300 ml kippenboullion 100 ml water 1 el suiker of zoetstof 1 tl ve- tsin of aji no moto 1 tl xanthan of maizena slurry Tip koop verse Szechuan peperkorrels. Oude korrels worden bitter in dit gerecht. #tofu #comfortfood #lekker #recept #koken #CapCut

♬ pink and white frank ocean – sped up sounds

Mapo Tofu – Mijn Comfort Food Favoriet

Mapo Tofu is voor mij echt een ultiem comfortgerecht. De rijke, hartige saus en de zijdezachte tofu smelten samen in een perfecte balans van smaak en textuur. Elke keer dat ik dit gerecht maak, brengt het me terug naar die momenten van gezelligheid en warmte in de keuken.

Dit gerecht is oorspronkelijk afkomstig uit de Sichuan-keuken, bekend om zijn vurige en kruidige smaken. Traditioneel bevat Mapo Tofu Szechuanpeperkorrels, die zorgen voor die heerlijke, tintelende pittigheid die de Sichuan-keuken zo eigen is. Gelukkig zijn deze peperkorrels verkrijgbaar bij de Amazing Oriental supermarkt. Maar geen stress, als je niet van pittig houdt, kun je ze gerust weglaten zonder dat je aan smaak inboet.

Omdat ik altijd bezig ben met het aanpassen van recepten om ze beter te laten passen binnen een koolhydraatarme leefstijl (zoals de challenge waar ik nu mee bezig ben), heb ik deze versie van Mapo Tofu ook een beetje aangepast. Zo kun je genieten van al die heerlijke smaken zonder je zorgen te maken over koolhydraten. Het is een mooie mix tussen authentieke Chinese smaken en een voedzame twist die perfect past bij mijn huidige voedingsstijl.

Dus of je nu zin hebt in comfort food of gewoon een nieuwe draai aan een klassieker wilt proberen, deze Mapo Tofu gaat je niet teleurstellen!

Mapo Tofu

Een heerlijk comfort gerecht
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken asian
Porties 1 persoon
calorieën 250 kcal

Ingrediënten
  

  • 75 gram mager gehakt kip of rund
  • 75 gram silken tofu
  • 1 bos of lente ui
  • 1 theelepel verse gember gehakt
  • 1 theelepel knoflook vers gehakt (meer mag altijd)
  • 1 eetlepel11 Doubanjiang (red bean pasta)
  • 100 ml kippenboullion
  • 1 theelepel szechean peperkorrels Houd je niet van pittig laat dit weg
  • 1 scheutje water
  • zoetstof
  • ve-tsin
  • xantaam gum

Instructies
 

Voorbereiden van de ingrediënten:

  • Snijd de lente-ui fijn (bewaar het groene gedeelte voor de garnering).Hak de verse gember en knoflook fijn.

Tofu voorbereiden:

  • Snijd de silken tofu voorzichtig in kleine blokjes en zet apart. Probeer de tofu niet te breken, want het is heel zacht.

Kruiden roosteren (optioneel):

  • Als je de Szechuanpeperkorrels gebruikt, rooster ze kort in een droge pan op laag vuur tot ze beginnen te geuren (ongeveer 1-2 minuten). Stamp ze daarna fijn in een vijzel of gebruik de achterkant van een lepel. Zet apart.

Gehakt bakken:

  • Verhit het mager gehakt (kip of rund) in een koekenpan of wok op middelhoog vuur en bak tot het rul en goudbruin is.

Aromaten toevoegen:

  • Voeg de gehakte gember en knoflook toe aan het gehakt en bak nog 1-2 minuten totdat de geuren goed vrijkomen. Voeg de eetlepel Doubanjiang toe aan het gehaktmengsel en bak kort mee, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Schenk de kippenbouillon en een scheutje water in de pan en roer alles goed door. Voeg voorzichtig de blokjes silken tofu toe en laat deze zachtjes sudderen in de saus gedurende 4-5 minuten. Roer voorzichtig, zodat de tofu niet uit elkaar valt. Breng het gerecht op smaak met een beetje zoetstof (naar smaak), een snufje ve-tsin (om de umamismaak te versterken), en eventueel de geroosterde Szechuanpeperkorrels. Om de saus wat dikker te maken, kun je op het laatste moment een heel klein beetje xanthaan gom toevoegen (strooi het in kleine beetjes over het gerecht terwijl je roert). Let op dat je niet te veel gebruikt, want het kan snel te dik worden.
  • Serveer de Mapo Tofu direct met de fijngesneden lente-ui als garnering. Geniet ervan als het nog lekker warm is!
Trefwoord gehakt, mapo, szechuan, tofu

2 thoughts on “Mapo Tofu

    1. Ik gebruik meestal een kip of groente boullion blokje van knorr. je hebt die voor 1 liter maar ook voor 500 ml. Ik meng die met aangegeven hoeveelheid heet water op het pakje en schenk dan 300 ml ervan in de pan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept