3 nieuwe opdrachten

Wat heb ik veel leuke reacties gekregen. Op tiktok maar ook gewoon buiten op straat en op facebook. Inmiddels is de groep al 800 man/ vrouw sterk. Het heeft werkelijk al mijn verwachtingen overstegen en ik ben ontzettend dankbaar dat jullie allemaal mee doen.

Dat gezegd hebbende, is het tijd om weer wat voorwerk te doen zodat we over twee weken kunnen gaan starten met de challenge

Je keuken

We gaan straks lekker koken met zijn allen. Het leuke is dat we allemaal hetzelfde eten op dezelfde dag. Dat betekent dat we van te voren op de verschillende platforms (TikTok, Substack, insta en Facebook) de discussie met elkaar aan kunnen gaan. Het is wel handig om van te voren je keuken even door te lopen en kijken wat je hebt staan. Dit voorkomt dat je straks dubbel gaat kopen of voor verassingen komt te staan. Een dieet volhouden, ieder dieet volhouden, gaat het meest makkelijker als je eten smaakvol is. Ik gebruik flink wat kruiden in mijn recepten. Nu ga ik er vanuit dat een ieder wel peper en zout heeft staan maar er zijn ook wat kruiden die niet zo vaak voorkomen in ieders keuken. Onder Essentials vind je de kruidenlijst. Je kunt deze lijst uitprinten en afvinken wat je al in huis hebt zodat je weet wat je nog zult moeten aanschaffen. Verder zul je in je keuken nog wat artikelen nodig hebben om je voedsel te gaan bereiden. Ik zal op de lijst aangeven wat ik in huis heb en regelmatig gebruik. Er staan ook wat alternatieven bij die iets vriendelijker in prijs zijn want ik hou graag rekening met ieders budget. Ik word door geen van deze suppliers gesponsord en dus ook niet betaalt om hen te vermelden. Als dat wel zo is zal ik daar absoluut eerlijk over zijn.

Scout je omgeving

Krijg een goed idee van welke winkels in je omgeving je het meest waar voor je geld geven voor wat betreft boodschappen. Ik hoor vaak dat gezond eten veel kosten met zich mee brengt. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Zo haal ik mijn gevogelte al jaren niet meer bij de supermarkt maar ga ik naar de poelier op de markt in Amsterdam Zuid-Oost. Dennis van het Nijkerkse kippenboertje heeft altijd kip voor een veel schappelijkere prijs dan de supermarkt of poelier met een bakstenen winkel. Mijn groente en fruit koop ik ook niet meer bij de supermarkt. Niet alleen vanwege de prijs maar ook vanwege de smaak. Als ik niet uit mijn eigen tuin groente eet, haal ik het altijd op de markt. Bij Willem voor fruit en bij de andere Willem voor groente. Het mooie is dat de marktkooplui mij altijd een goed idee kunnen geven hoe lang ik een bepaald product nog kan bewaren of waar ik het voor kan gebruiken. Zo vroeg ik laatst om een groene papaya voor een Thaise salade die ik ging maken en heel toevallig hadden ze er nog eentje liggen. Ik had zelf nooit geweten welke papaya ik had moeten kiezen want in mijn ogen zien ze er allemaal het zelfde uit. Verder is het natuurlijk ook gewoon een stuk gezelliger om op de markt boodschappen te doen. Zoals je ziet ken ik veel van de marktkoopmannen en vrouwen bij naam. Ik maak regelmatig een praatje en laat me informeren over aanbiedingen. Ik kan er ook terecht met “rare” vragen. Zo had ik mier-zoete mango’s nodig om te drogen. De verkoper gaf me een paar hele dozen (9 stuks per doos) mee voor 2 euro. Ze waren gebutst en ik had ze waarschijnlijk niet nog een dag langer kunnen bewaren, maar ze waren wel precies wat ik nodig had terwijl hij ze eigenlijk niet kon verkopen. Ik blij, hij blij.

Voor lamsvlees, gehakt, kalkoen shoarma e.d slaag ik altijd bij de Marrokkaanse slager. De prijzen liggen ook hier veel lager. Alleen als ik speciaal stuk vlees nodig heb vind je mij bij de keurslager (denk aan tomahawk, Ribeye of T-bone etc). We proberen voor deze challenge echter de kosten zo laag mogelijk te houden dus het is niet waarschijnlijk dat je daar iets moet halen. Punt parikas, paparika pasta en tomaten pasta haal ik eigenlijk altijd bij de Turkse groenteman in osdorp. Daar haal ik ook altijd verse kruiden die ik niet op de markt heb kunnen vinden (dille, koriander etc).

Nu je dit weet is het een goed idee om in kaart te brengen in jouw omgeving waar jij het beste (met jouw budget in gedachten) boodschappen kunt gaan doen. Ga eens gezellig wandelen op de markt en struin je buurt af op zoek waar de goedkoopste slager zit zodat je je wekelijkse boodschappen straks makkelijker kunt doen.

informeer je vrienden en familie.

Afvallen komt voor een groot gedeelte echt neer op jou en je wilskracht, maar dat betekent niet dat je niet soms een steuntje kunt gebruiken. Nou hoef je het niet van de daken te schreeuwen, maar je vrienden hebben een stuk meer begrip voor wanneer jij tijdens bezoek een stuk taart weigert als ze weten dat je de challenge doet. Begin met het informeren van je naasten en informeer alleen die vrienden waarbij je op bezoek gaat of die bij jou op bezoek komen. Dan begrijpen ze waarom jij alleen koffie, thee en water drinkt en eventjes niet “gezellig” mee doet met een wijntje of biertje. En echte vrienden zorgen er dan voor dat ze ook altijd iets in huis hebben wat past binnen de challenge. Als men zegt: “dat kan toch wel voor een keertje”. Licht ze dan in dat het inderdaad kan, aan het einde van de challenge niet eerder.

Tot slot

De Challenge ga je uiteindelijk aan met jezelf en niemand anders. Wij zijn er om elkaar te steunen en niet om de concurrentie met elkaar op te zoeken. Ik heb in de live al echt hele goede dingen gezien; iemand stelde voor een whats app groep te beginnen. Dit soort initiatieven vind ik geweldig. Ga hiermee door. Ik moet jammer genoeg toch nog (op advies van een professional) een groep uitsluiten van deelname en hoewel uitsluiten me echt stoort kan ik niet anders dan het eens zijn met dit advies. Heb je een actieve eetstoornis dan raad ik ten strengste af om mee te doen aan de challenge. We focussen best wel intens op voeding en de inname/ beperking kan nadelig werken op jouw herstel als je een eetstoornis hebt. Mijn excuses dat ik dit niet eerder heb vermeld. Heb je vragen dan kun je mij natuurlijk altijd even mailen. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Woensdag middag is er weer een live waar jullie al je vragen kwijt kunnen. Je kunt je hiervoor al op geven op tiktok.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *