Surinaamse Pitjel

365 kcal

Hoeveelheid: 1 portie

Bereidingstijd: 60 minuten

@sheridasworld

Surinaamse Pitjel of indonesische Gado Gado Recept voor 2 personen 365 kcal 200 gram kouseband 200 gram (spits) kool 200 gram Tauge 200 gram Dagoeblad (als je het kunt vinden) 300 gram kip filet (masseer in met halve theelepel baking soda) -Voor de dressing/saus 40 gram surinaamse satay sambel (amazing oriental) 100 ml water 1 theelepel Xantam om de saus weer te verdikken. Optioneel: een half gekookt ei per persoon -Voor de kip marinade (minimaal 1 uur marineren) Light soy sauce Fish sauce Zoetstof Knoflook poeder. -Voor het blancheren Ruim kokend water met maggi blokjes, adobe all purpose seasoning en Ve-tsin of aji-no-moto Eet smakelijk #gadogado #surinaams #koken #bbq #satay #kip #groente #lekkereten #afvallen #recepten #makkelijkrecept

♬ Love Me JeJe – Tems

ingredienten

Voor de kip satay (minimaal 1 uur marineren)

  • 3 eetlepels Light soy sauce
  • 1 theelepel Fish sauce
  • Zoetstof naar smaak
  • 1 theelepel maar meer mag Knoflook poeder.
  • Halve theelepel baking soda

Voor de Pitjel:

  • 100 gram kouseband
  • 100 gram (spits) kool
  • 100 gram Tauge
  • 0,5 gekookt ei
  • 150 gram kipfilet (masseer in met halve theelepel baking soda)

Voor de satay saus:

  • 100 ml water
  • 1 theelepel Xantham om de saus weer te verdikken.
  • Boullionblokje
  • Zwarte peper
  • Ve-tsin fof aji-no-moto
  • 40-gram surinaamse satay sambal (amazing oriental)
  • 100 ml water
  • 1 theelepel Xantham om de saus weer te verdikken.
  • Boullionblokje
  • Zwarte peper
  • Ve-tsin fof aji-no-moto

Kip satay: Maak je marinade van de genoemde ingredienten en snij je kip in stukken. Marineer het vlees afgedekt in de koelkast voor ongeveer een uur. Leg in een kom water sate stokjes te wellen. Na een uur rijg je de kip aan de satestokjes

Pitjel: Snij je groente in stukjes (ik vind fijn het lekkerst maar grof kan natuurlijk ook). Ik haal ook de draadjes van de tauge af maar als je dit niet erg vind kun je het laten zitten. Kook een grote pan met water. Kruid het met een boulion blokje, wat zwarte peper en Ve-tsin of aji-no-moto (optioneel) Blancheer al je groente in je gekookte boullionwater, niet langer dan 20 seconde per batch. Zorg ervoor dat je een bak ijswater naast je hebt voor het geval je een batch iets te lang hebt gekookt. Je kunt de groente dan snel afkoelen in het ijswater.

Maak je satay saus van 40 gram van de sate mix (kijk bij Amazing oriental of bij je surinaamse winkel/marktkraam hiervoor) doe er 100 ml water bij. De saus is nu er waterig maar dat lossen we op door een theelepel Xantham gom toe te voegen bij het verwarmen. De saus mag niet koken dus hou het vuur middelhoog.

De kip is goed gekruid dus besprenkel de saus zoveel mogelijk over de groente. Bij dit gerecht is het je volledig toegestaan om zoveel mogelijk groente te eten dus hier mag je altijd meer van maken.

Als je de mogelijkheid hebt bak dan de kip op de barbecue maar lukt dat niet dan kun je afbakken in de over (op een rekje) of in je airfryer. Als de binnen tempratuur 75 graden is dan is de kip helemaal gaar.

2 thoughts on “Surinaamse Pitjel

  1. Ik zie dubbele informatie in de omschrijving om de Satay sauce te maken.

    Misschien tip voor de volgende challenge

    Groet,
    Cornellie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *