Fase 2: Hoe was jouw eerste dag?

Afgelopen woensdag was ik live op TikTok met jullie waar we samen een heerlijke aubergine curry hebben gemaakt. Dit gerecht staat ook op de website, en je kunt het hier terugvinden als je het thuis opnieuw wilt bereiden. Hopelijk genieten jullie net zoveel van het koken als van het opeten! Heb je de live gemist? Je vindt iedere vrijdag de lives van woensdag terug in het overzicht. De videos zijn alleen bereikbaar met deze linkjes.

Naast deze curry staat er ook kippensoep op het menu. Het fijne aan deze soep is dat je er gemakkelijk mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld meer of andere groenten toe of vervang de kip door rundvlees. Het recept is eenvoudig, maar de smaken zijn heerlijk vol en verwarmend. Ideaal om in porties in te vriezen, zodat je altijd een gezonde maaltijd binnen handbereik hebt!

Mealprep is een geweldige manier om tijd te besparen en ervoor te zorgen dat je altijd gezonde keuzes hebt, zelfs op drukke dagen. De aubergine curry en de kippensoep zijn perfecte gerechten hiervoor, omdat ze goed houdbaar zijn en gemakkelijk in porties kunnen worden verdeeld. Door van tevoren te plannen, kun je stress vermijden en ervoor zorgen dat je altijd iets voedzaams hebt, zelfs als je agenda vol zit.

Meten en wegen:

Daarnaast wil ik graag nog even stilstaan bij het bijhouden van je voortgang. Het kan nuttig zijn om jezelf regelmatig te meten en te wegen om te zien hoe je lichaam verandert. Maar onthoud: het is belangrijk om hier niet te obsessief mee bezig te zijn. Kijk niet alleen naar de getallen, maar luister ook naar hoe je je voelt. Dit proces draait om balans en je goed voelen in je lichaam!

Als je jezelf weegt doe dit dan als je wakker bent geworden nadat je naar het toilet geweest bent. Meet als je geen hulp hebt je taille, heupomvang en borst omvang. De armen en benen kun je natuurlijk ook doen maar dit gaat het beste en meest nauwkeurig als je hulp hebt. Schrijf alles op in je boekje. Om de dag of zelfs wekelijks is prima om te meten en wegen.

Andere belangrijke zaken, tips & tricks

Het menu voorziet je van een plan voor je lunch, avond eten en tussendoortjes. Je zult zelf nog een ontbijt moeten maken. Ik gebruikte hiervoor de Lifeplus shake. Je vind hier daar meer informatie over. Ik heb ook een lijst met alternatieven gemaakt. Wil je echter niet aan de shakes dan kun je zelf een ontbijt maken. Hou wel even rekening met deze richtlijnen:

  • Alleen de toegestane levensmiddelen eten. Je vind een lijst met deze levensmiddelen hier
  • Eet geen koolhydraten zoals brood, rijst, pasta en aardappelen. Eet ook geen suikers. “Snelle” ofwel “slechte” koolhydraten zijn koolhydraten die snel door het lichaam opgenomen worden en een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
  • Groenten onbeperkt: Groenten mag je onbeperkt per dag eten van de toegestane lijst. Let op: zorg dat je
    voldoende groentes eet per dag (min. 400 gram).
  • Proteïne 250 gram per dag: Vis / vlees / vega / vegan proteïne bronnen uit de lijsten mogen door elkaar gebruikt
    worden. Zolang je maar 250 gram per dag hiervan nuttigt. Hierin ben je vrij om je eigen visie/ervaring op gezonde proteïne bronnen te hanteren of juist te ontdekken.
    Ik heb al 250 gram toegevoegd aan je lunch en avond eten. Dit betekent dus dat je ontbijt hier niet uit kan bestaan tenzij je in de avond of middag kiest voor een vegetarische optie. Zo kun je bijvoobeeld de aubergine curry vegetarisch eten en dan als ontbijt een eiwit omelet (zie verder in de tekst)
  • Fruit 2 keer per dag: Advies is 2 stuks per dag of 2x 100 gram of combinatie van 1 stuk en 100 gram. Teveel fruitsuikers kunnen het resultaat negatief beïnvloeden. Kijk op de lijst welk fruit het beste past in deze fase.
  • Ei 1 keer per dag toegestaan: Eieren zitten in diverse recepten verwerkt. Indien je geen eieren eet kun je hiervoor alternatieven gebruiken zoals (zijden) tofu. Advies is om niet meer dan gemiddeld 1 ei (met geel)en 2 eiwitten te eten per dag.
  • Max 2 keer per dag 1 Grissini soepstengel of Wasa volkoren Knäckebröd met mager beleg.

Let op: Je verliest veel mineralen, dus gebruik extra zout (keltisch zeezout, Himalaya zout). Je kunt bijvoorbeeld een mespuntje keltisch zeezout onder je tong laten smelten

Het is belangrijk dat je dagelijks minimaal 2 liter water drinkt. Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt. Water stilt niet alleen de dorst maar ook de lekkere trek.

Zorg dat je voldoende slaapt. Slaap is heel belangrijk in dit proces, probeer dus altijd 8 uur te pakken

Het is vaak gevraagd maar in deze fase raad ik sport niet aan. Ga je dit wel doen verminder je prestatie naar ongeveer 60% en vermijd cardio. Sport je vanwege je beroep neem dan even contact met mij op zodat ik je uit kan leggen wat je het beste kunt doen om te voorkomen dat je te weinig eiwitten hebt. Je herstel is dan minder goed en daar moeten we voor uitkijken.

Tot slot

Verder wil ik jullie graag aanmoedigen om actiever te worden in de commentsecties op de website. Deel je ervaringen met de gerechten, stel vragen, of laat weten hoe het koken bij jou ging. Door dit samen te doen, geven we onze community meer energie en supporten we elkaar op onze reis naar een gezondere en leukere levensstijl!

Ik kijk uit naar jullie reacties en tot de volgende keer!

9 thoughts on “Fase 2: Hoe was jouw eerste dag?

  1. Je moet dus zelf je ontbijt bedenken. Ik ontbijt normaal altijd met een bak kwart met zaden en fruit, maar er staat verder niets over het nuttigen van zuivel. Is dit dus oke??

    1. Hi Tatum,
      Zuivel vermijden we voorlopig eventjes (eerste 20 dagen). Ik ontbijt met het product hier maar als je zelf een ontbijt wilt maken kun je bijvoorbeeld een chiapudding maken met haver melk (ongezoet). je kunt dan je fruit kiezen uit deze lijst

  2. Goedemorgen,

    Ik eet eigenlijk in de ochtend alleen wat fruit voor mijn medicatie. Welk fruit kan ik beter vermijden?

    Groetjes Ruby

    1. Hi! Op pagina 11 van de toegestane levensmiddelenlijst vind je precies welk fruit het beste past in je nieuwe leefstijl. Je vind de lijst hierEssentials Scroll naar beneden tot je de het stukje vind over de toegestane levensmiddelen. klik daar op de foto voor het volledige bestand.

  3. De belegsalade was weer heerlijk, hierdoor ook kennis gemaakt met de romaine sla. Zo lekker! Onze kleindochter had als verrassing havercrackers van de markt meegenomen. Vond het sneu om te weigeren, dus deze gegeten ipv de wasacrackers. Fijne vrijdag.

    1. Goed werk hoor! Ga zo door. Het proces draait vaak om keuzes maken. Soms moet je even bijsturen als je voor een onverwachte situatie komt maar je hebt het heel goed op gelost.

  4. Het ging super goed. Ik doe dit samen met mijn man dus dat motiveert mij al heel erg.
    De salade was verrassend lekker. En de courgetini spaghetti ook heerlijk.

    1. Hi. Amandelmelk is ok maar lees de achterkant van de verpakking. Kies de ongezoete versie en kies dan degen met het laagste aantal kh en vet. Dit is meteen een goede oefening om labels te leren lezen. Kh is niet slecht maar kijk uit voor degenedie bestaan uit voornamelijk suikers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *