recept

Gebakken Zalm salade

Deze salade met op de huid gebakken zalm is een echte smaakexplosie en past perfect bij een lichte, voedzame maaltijd! De zalm wordt krokant gebakken, waardoor de huid heerlijk knapperig wordt, en de mieriksworteldressing geeft de salade een verrassende pittige twist. Een recept dat niet alleen eenvoudig en snel te maken is, maar ook geweldig smaakt als het koud is – ideaal om mee te nemen naar werk, een picknick of gewoon voor een snelle lunch thuis.

Met verse groenten, smeuïge zalm en een romige dressing is dit gerecht zowel voedzaam als lekker licht. Bovendien zit het boordevol gezonde vetten en vitaminen. Een maaltijd waar je energie van krijgt en die je makkelijk kunt variëren met seizoensgroenten of andere favorieten. Probeer het een keer en laat je verrassen door de heerlijke combinatie van smaken en texturen!


Gebakken zalm met mierikswortel dressing

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Gang lunch
calorieën 308 kcal

Ingrediënten
  

  • 100 gram sla denk aan ijsberg of veldsla
  • 100 gram zalmfilet
  • 75 komkommer
  • 75 courgette
  • 10 cherry tomaatjes
  • 1 gele paprika
  • 1 el magere yoghurt
  • 0,5 tl mierikswortel
  • sap van een citroen
  • dille
  • knoflook

Instructies
 

  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de zalmfilet (100 gram) droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper. Leg de zalmfilet met de huidkant naar beneden in de pan en bak deze ongeveer 4-5 minuten, totdat de huid mooi knapperig is. Draai de zalm om en bak nog eens 2-3 minuten, totdat hij helemaal gaar is. Haal de zalm uit de pan en laat deze afkoelen.
  • Snijd 75 gram komkommer en 75 gram courgette in halve plakjes. Halveer de 10 cherry tomaatjes en snijd de gele paprika in kleine stukjes. Doe de groenten samen met 100 gram sla (ijsberg of veldsla) in een grote kom.
  • Meng in een klein kommetje 1 eetlepel yoghurt en een halve etheelepel mierikswortel. Voeg het sap van een halve citroen toe, samen met een snufje zout en peper, een klein beetje fijngehakte dille, en een teentje knoflook (fijngehakt of geperst). Roer alles goed door elkaar. Proef de dressing en pas de smaak eventueel aan door meer citroensap, dille of knoflook toe te voegen.
  • Breek de afgekoelde zalmfilet in grove stukken en voeg deze toe aan de kom met de groenten. Giet de mieriksworteldressing eroverheen en hussel de salade voorzichtig door, zodat alle ingrediënten goed bedekt zijn met de dressing.
  • Serveer de salade direct of bewaar deze tot later in een afgesloten bakje in de koelkast. Hij smaakt heerlijk koud, dus perfect als lunch om mee te nemen
  • Voor de gezinsleden die niet meedoen kun je een handjevol quinoa, bulgur, of volkoren couscous toevoegen. Ongeveer 30-50 gram gekookte graan zou een goede toevoeging zijn zonder de salade te zwaar te maken.
  • Voeg extra sla, komkommer of andere laagcalorische groenten zoals spinazie of radijsjes toe. Hierdoor krijg je meer volume en een voller gevoel zonder veel extra calorieën.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept