recept

Oxtail stew

Oxtail stew is een iconisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Jamaicaanse keuken, waar rijke smaken en aromatische kruiden de basis vormen van bijna elk gerecht. Traditioneel wordt het bereid met ingrediënten zoals bonen en tomaten, die zorgen voor een stevige, volle maaltijd.

Deze versie is speciaal aangepast voor een koolhydraatarme leefstijl. Door bijvoorbeeld de tomatenpuree en andere koolhydraatrijke toevoegingen weg te laten, blijft het gerecht trouw aan zijn authentieke karakter, terwijl het perfect past binnen een modern dieet. Hoewel deze variant qua smaak en stijl lijkt op de Jamaicaanse klassieker, is het geen exacte replica, maar een subtiele herinterpretatie die eenvoud en gezondheid samenbrengt.

Met elke hap proef je de warme invloeden van Jamaica, gecombineerd met een lichte, eigentijdse twist die dit gerecht een nieuwe dimensie geeft. Perfect om van te genieten tijdens een gezellige avond! 🌴✨

Oxtail Stew

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 300 kcal

Ingrediënten
  

  • 0,8 – 1 kg oxtail
  • 4 Paprika's gemengd gesneden in repen
  • 1 grote ui gesneden in ringen
  • 1 eeetlepel browning sauce
  • 1 eeetlepel knoflookpoeder
  • 1 eeetlepel uienpoeder
  • 1 eeetlepel pimentpoeder
  • 2 eeetlepel adobe all purpose seasoning
  • 1 bosje verse tijm
  • 1 grote winterpeen
  • 2 selderij stengels in stukjes
  • 4 tenen vers gehakte knoflook
  • 1 verse scotch bonnet
  • 200 ml runder boullion

Instructies
 

  • Was je ossenstaart stukken goed in water met azijn en limoenen. Blijf het water spoelen tot het minder troebel is, bijna helder.
  • Dep de ossenstaart droog en kruid deze royaal met browning en gemalen kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, zout en peper. Masseer de stukken goed in, zodat de kruiden en browningsaus alles bedekken. Plaats de ossenstaart in een afsluitbare kom en laat het een nacht marineren in de koelkast.
  • Haal de ossenstaart uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Braad de ossenstaartstukken aan tot ze goudbruin zijn aan alle kanten. Niet te lang want dan verbrand de browning en krijg je een bittere smaak in de jus. Haal ze uit de pan en zet apart. Deglaze de pan met een scheutje bouillon en schraap de bodem met een spatel.
  • Voeg nu in dezelfde pan de paprikas, ui, gehakte knoflook, selderij en wortel toe. Bak deze tot ze zacht en geurig zijn. Roer tijmblaadjes, laurierblad, en eventueel een klein pepertje (voor een beetje pit) door de groenten. Laat dit even meebakken om de smaken vrij te laten komen.
  • Leg de aangebraden ossenstaart terug in de pan en voeg de rest van de runderbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag. Laat het zachtjes sudderen met de deksel op de pan, minimaal 2,5 tot 3 uur, totdat het vlees mals is en bijna van het bot valt.
  • Controleer halverwege de stooftijd of er meer bouillon nodig is en roer af en toe. Breng tegen het einde van de kooktijd op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stew met bloemkoolpuree voor een koolhydraatarme beleving. Aardappelpuree, polenta of rijst is ook lekker.
Trefwoord ossenstaart, oxtail, stew, stoofpot

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept