kalfs/ Runder stoofpotje

Dit runderstoofpotje is het ultieme comfortfood—heerlijk vol van smaak en vullend. Ik ben altijd helemaal verzadigd na een portie, maar op dagen dat ik extra trek heb, serveer ik er bloemkoolpuree bij voor een extra romige touch.

Eet je geen rundvlees? Geen probleem! Je kunt het vlees gemakkelijk vervangen door kipfilet. Let er wel op dat de kooktijd dan een stuk korter is. Het lekkerst is om de kipfilet in zijn geheel in de stoofpot te laten garen. Zodra de filet gaar is, haal je deze eruit, pluis je het vlees, en voeg je het weer toe. Laat het vervolgens nog minimaal 30 minuten zachtjes sudderen, zodat de smaken goed intrekken.

Tip: Voordat je gaat eten, weeg de hele inhoud van de pan en deel dit door zes. Zo weet je precies hoeveel elke portie weegt. Bijvoorbeeld: weegt de inhoud 1600 gram, dan is elke portie 266 gram. Verdeel je porties in bakjes en vries de rest in. Vergeet niet op de bakjes te zetten wat erin zit, zo heb je altijd een smakelijke maaltijd achter de hand!

Runderstoofpot met champignons

Een stoofpot
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht

Equipment

  • 1 slowcooker optioneel

Ingrediënten
  

  • 750 gram runder rib lap
  • 1 liter runder boullion
  • 2 eetlepel rode wijn azijn
  • 2 eetlepel tomaten pasta
  • 2 eetlepel Worcestershire saus
  • 2 laurierblad
  • 1 knolselderij
  • 2 medium wortels
  • 1 Ui
  • 2 stengels selderij
  • knoflook
  • champignons of andere paddestoelen Zoveel als je wilt
  • 1 eetlepel Xanthaam gom

Instructies
 

  • Optie 1: Bestrooi het vlees met peper en zout. Snij het vlees in blokjes en bak het bruin aan alle kanten aan in de pan. Olie of boter is niet nodig. Als je middelhoog vuur gebruikt brand het niet aan. Zet de deksel op de pan dan bakt het vlees in het eigen vocht. Als het vlees bruin is haal je het uit de pan. Gebruik een beetje (100 ml) boullion en azijn en schraap daarmee de stukjes vlees van de bodem van de pan. Dit geeft de meeste smaak aan je gerecht dus sla deze stap niet over. Als de bodem van de pan vrij is van stukjes en braadsel doe je het vlees weer terug bij samen met de tomaten pasta, de rest van de boullion en worcestershire sauce. De laurierblaadjes doe je er ook bij. Zet de deksel op de pan en laat het ongeveer een uur sudderen.
    Schil en snij de knolselderij in blokjes. Hetzelfde doe je met je wortel, ui en selderij stengel. Voeg dit samen met de uitgeperste knoflook bij het vlees. Breng het op smaak met wat zout. Laat dit nog 1 uur staan. Je kunt nu een kopje gebruiken om wat van het kookvocht uit de pan te halen. Mix in dit kopje wat xantam tot het indikt. Schenk dit terug bij de rest van je gerecht en laat nog een half uur staan.
  • Optie 2 is om dit te maken met een slow cooker. Je volgt het bovenstaande recept tot dat je de bodem van de pan hebt geschraapt met de 100 ml boullion. Vanaf dat punt schenk je alles (ook het schraapsel in de slowcooker). Je voegt direct alle andere ingrediënten toe en schept het geheel goed om zodat ook de tomatenpasta goed oplost in de boullion. Je kunt dit in de ochtend klaar zetten. Kom je dan van je werk dan kun je direct aan tafel.
Trefwoord stoof

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept