sardine balletjes uit de tajin

Tijdens mijn reis naar Marokko raakte ik betoverd door de levendige cultuur, de warmte van de mensen en vooral de rijke smaken van de Marokkaanse keuken. De geuren van kruiden en specerijen vulden elke hoek van de markt, en het verse eten was een ware traktatie voor de zintuigen. Die culinaire ervaring is iets wat ik graag naar mijn eigen keuken wilde brengen, en zo ontstond het idee voor dit recept: gehaktballetjes van sardines met een Marokkaanse ondertoon. Het is een smaakvol gerecht dat een eerbetoon is aan mijn prachtige reis en de heerlijke gerechten die ik daar heb mogen proeven.

Voor dit recept kun je gebruik maken van een traditionele tajine, een aardewerken stoofpot die veel wordt gebruikt in de Marokkaanse keuken. De tajine zorgt ervoor dat de smaken langzaam kunnen samenkomen, doordat het gerecht gelijkmatig gaart en de vochtigheid behouden blijft. Hierdoor krijgen de kruiden en specerijen meer tijd om diep door te dringen in de gehaktballetjes, wat zorgt voor een intensere smaakbeleving. Heb je geen tajine in huis? Geen probleem! Dit gerecht is ook prima te maken in een gewone pan. Een pan werkt net zo goed, hoewel de bereiding in een tajine een extra authentieke en rijke smaak geeft aan het geheel.

Deze gehaktballetjes van sardines zijn niet alleen heerlijk, maar ook koolhydraatarm. Sardines zijn een fantastische bron van eiwitten en gezonde vetten, en ze combineren prachtig met de rijke Marokkaanse kruiden die we in dit recept gebruiken. Samen met mijn vriendin Naima, die ook van Marokkaanse afkomst is, hebben we in de keuken geëxperimenteerd om het perfecte recept te creëren. De smaken van komijn, koriander en een vleugje harissa geven de gehaktballetjes die unieke Marokkaanse flair.

Ben je op zoek naar een gezond, koolhydraatarm gerecht vol smaak? Dan moet je dit recept echt eens proberen! In de video hieronder zie je hoe Naima en ik samen de gehaktballetjes van sardines bereiden. Het is een eenvoudig, maar verfijnd gerecht dat je zowel in een tajine als in een pan kunt maken. Geniet ervan en laat je meenemen op een culinaire reis naar de smaken van Marokko!

sardine balletjes uit de tajin

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur

Equipment

  • 1 Tajin

Ingrediënten
  

  • 375 gram Sardines
  • 2 Courgette
  • 2 ui geraspt
  • 1 vlees tomaat groot geraspt
  • 1 citroensap
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • zout en peper naar smaak
  • 1 rode paprika
  • 2 bosui
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 1 citroen in schijfjes
  • verse koriander

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat de sardines schoongemaakt en gefileerd zijn. Hak de visfilets fijn of pulseer kort in een keukenmachine, zodat je een stevige massa krijgt, maar zorg dat er nog wat textuur in zit.
  • Rasp 1 ui en de tomaat in een kom en meng dit met de fijngehakte knoflook. Voeg een beetje zout, peper en een scheutje olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar. Verhit een eetlepel olijfolie in de tajine op laag tot middelhoog vuur. Giet het tomaat-ui-knoflookmengsel in de tajine en laat dit zachtjes bakken totdat de saus licht begint in te dikken, ongeveer 5-7 minuten. Dit wordt de smaakvolle basis van het gerecht.
  • Meng in een grote kom de fijngehakte sardines met het ei, de peterselie, Ras el Hanout, en een snufje zout en peper. Kneed het mengsel goed door elkaar totdat het een stevige massa vormt..
  • Vorm met je handen kleine gehaktballetjes van het sardinemengsel, ter grootte van een walnoot. Druk de balletjes stevig aan zodat ze tijdens het garen niet uit elkaar vallen.
  • Plaats de sardine gehaktballetjes voorzichtig in de saus in de tajine. Daarbovenop de grof gesneden paprika, ui en courgette. Leg een paar schijfjes citroen op de gehaktballetjes voor extra smaak. Zet de deksel op de tajine en laat het geheel ongeveer 25-30 minuten zachtjes koken op laag vuur, totdat de gehaktballetjes gaar zijn en de saus is ingedikt.
  • Haal de tajine van het vuur en garneer de gehaktballetjes met wat verse koriander. Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept