Met deze Surinaamse bakeljauw salade breng ik een stukje van mijn roots rechtstreeks naar jouw bord! Bakeljauw, een geliefd ingrediënt in de Surinaamse keuken, heeft een eigenzinnige geur – vooral als hij wordt gebakken. Dus als je keuken ineens een tropisch tintje krijgt, weet je waar het van komt. Maar geloof me, de geur staat in geen verhouding tot de smaakexplosie die je straks op je bord krijgt!
In dit gerecht combineer ik de hartige smaak van bakeljauw met een frisse salade. De madam Jeanette (die je heel houdt voor een zachte hitte) zorgt voor een subtiel pittig randje. Door de komkommer en ui op zuur toe te voegen, krijg je een heerlijk frisse twist die alle smaken mooi in balans brengt. De dressing van piccalilly, zuurgoed en citroen geeft de salade nog net dat beetje extra – perfect voor wie houdt van een licht pittige en goedgevulde maaltijd.
Deze salade is niet alleen kleurrijk en voedzaam, maar ook een echte showstopper op tafel. Surinaams comfortfood in een nieuw jasje, ideaal voor een lunch of lichte avondmaaltijd die zowel voedzaam als avontuurlijk smaakt!”
Surinaamse Bakeljauw salade
Ingrediënten
- 1 pakje Bakeljauw filet
- 1 Tomaat
- 1 ui
- 1 el tomaten pasta
- 2 el dark soy sauce
- mespunt trassi
- 1 maggi blokje
- 1 madam jeanette
- 100 boter of ijsbergsla
- 10 cherry tomaatjes
- 150 gram komkommer op zuur
- 25 gram ui op zuur
- 2 el piccalilly
- sap van het zuur
- sap van een halve citroen
- sambal
- 3 tenen knoflook
Instructies
- Kook de bakeljauw drie keer. Giet het iedere keer af en vervang het water. Was goed om overtollig zout te verwijderen. Pluis het als het ontzout is.
- Verhit wat olie in een pan, bak de ui, voeg tomaat, knoflook en tomatenpasta toe, en roer tot het mengsel zacht wordt.
- Voeg de bakeljauw toe, verkruimel het maggiblokje erboven en leg eventueel de madam Jeanette in de pan (heel laten). Voeg ve-tsin en dark soy sauce toe. Laat alles 20 minuten zachtjes koken
- Bereid een salade met de cherry tomaten, komkommer en zuurgoed en maak de dressing van piccalilly, zuurgoedsap, wat sambal, en citroensap.