Time management is een belangrijke factor in het succes van jouw gezonde leefstijl. Het helpt je om efficiënt om te gaan met je tijd, zonder concessies te doen aan je gezondheid. Vooral boodschappen doen en koken kunnen tijdrovend zijn, maar met de juiste aanpak bespaar je tijd én energie.
Weekmenu doornemen
Begin met het plannen van je maaltijden voor de week. Dit voorkomt stress en zorgt ervoor dat je precies weet wat je nodig hebt. Het helpt mij altijd om in het weekend alle soepen en stoofpotjes aan te zetten. Stoofpotten in de slowcooker en soepen lekker lang laten pruttelen op het fornuis. Ik maak altijd veels te veel zodat ik de porties in kan vriezen. Maak ik een stoofpot met met bijvoorbeeld een kilo rundvlees. dan verdeel ik wat er in de pan zit over 8 porties (125 gram vlees per portie). Ik vries wat ik over heb in. Maak ik mijn kippensoep dan haal ik de kip uit de pan en pluis het. Ik verwijder alle botjes en weeg vervolgens per tupperware bakje 75- 100 gram kip af. Ik vul dan de bakjes aan met 300-350 gram soep en vries ze in.

Boodschappenlijstjes voorbereiden
Boodschappen doen kan het meest tijdrovend zijn. Maak lijstjes per winkel en bekijk van te voren waar er aanbiedingen zijn. Heb je thuis een partner of grote(re) kinderen delegeer dan taken. Zo haal ik alle boodschappen die op de markt gedaan moeten worden en gaat mijn man met een lijstje naar de supermarkt. De boodschappenlijst die ik je stuur klopt over het algemeen maar het kan zijn dat ik soms iets over het hoofd zie. Attendeer mij daar alsjeblieft op zodat ik het aan kan passen. Kies 1 dag om al je boodschappen te doen.
Meal preppen

We maken meerdere maaltijden tegelijk klaar. Zo ben je dus per week 2 dagen ongeveer 2 a 2,5 uur bezig met koken (preppen). In de mealprep challenge maak je alle maaltijden voor de komende 3 dagen tegelijk klaar. Dat is dus ontbijt, lunch en diner. Er zijn genoeg mensen die ervoor kiezen om alleen lunch en diner te preppen maar als je nieuw bent in het tellen van calorieen en mealpreppen kun je het beste het menu wat aangeleverd word volgen.
Bij meal prepping is het slim om vlees niet volledig gaar te koken tijdens de eerste bereiding. Dit voorkomt dat het vlees uitdroogt of taai wordt wanneer je het later opnieuw opwarmt. Door het vlees bijvoorbeeld 80-90% te garen, behoud je de textuur en smaak bij het her-opwarmen.
Hoe werkt dit? Kook of bak het vlees tot het nét gaar begint te worden, koel het vervolgens snel af en bewaar het in de koelkast of vriezer. Wanneer je de maaltijd opwarmt, zal het vlees perfect gaar zijn zonder overkoken!
Bulk aankopen doen
Koop producten die je vaak gebruikt in grotere hoeveelheden, zodat je niet steeds terug naar de winkel hoeft. Doe dit vooral met blikjes zoals tomatenpuree. Je gebruikt dit veel meer dan je denkt.