Time Management

Time management is een belangrijke factor in het succes van jouw gezonde leefstijl. Het helpt je om efficiënt om te gaan met je tijd, zonder concessies te doen aan je gezondheid. Vooral boodschappen doen en koken kunnen tijdrovend zijn, maar met de juiste aanpak bespaar je tijd én energie.

Weekmenu doornemen

Begin met het plannen van je maaltijden voor de week. Dit voorkomt stress en zorgt ervoor dat je precies weet wat je nodig hebt. Het helpt mij altijd om in het weekend alle soepen en stoofpotjes aan te zetten. Stoofpotten in de slowcooker en soepen lekker lang laten pruttelen op het fornuis. Ik maak altijd veels te veel zodat ik de porties in kan vriezen. Maak ik een stoofpot met met bijvoorbeeld een kilo rundvlees. dan verdeel ik wat er in de pan zit over 8 porties (125 gram vlees per portie). Ik vries wat ik over heb in. Maak ik mijn kippensoep dan haal ik de kip uit de pan en pluis het. Ik verwijder alle botjes en weeg vervolgens per tupperware bakje 75- 100 gram kip af. Ik vul dan de bakjes aan met 300-350 gram soep en vries ze in.

Boodschappenlijstjes voorbereiden

Boodschappen doen kan het meest tijdrovend zijn. Maak lijstjes per winkel en bekijk van te voren waar er aanbiedingen zijn. Heb je thuis een partner of grote(re) kinderen delegeer dan taken. Zo haal ik alle boodschappen die op de markt gedaan moeten worden en gaat mijn man met een lijstje naar de supermarkt. De boodschappenlijst die ik je stuur klopt over het algemeen maar het kan zijn dat ik soms iets over het hoofd zie. Attendeer mij daar alsjeblieft op zodat ik het aan kan passen. Kies 1 dag om al je boodschappen te doen.

Meal preppen

Maak meerdere maaltijden tegelijk klaar. Kook bijvoorbeeld op zondag voor een paar dagen vooruit. Hou er wel rekening mee dat als je bijvoobeeld salades vooruit gaat maken je de natte ingredienten scheid van de droge. Je tomaten en komkommer stukjes doe je dus in een ander bakje of vakje dan de groene blaadjes. Zo voorkom je dat de salade verlept is als je gaat eten. Bij meal prepping is het slim om vlees niet volledig gaar te koken tijdens de eerste bereiding. Dit voorkomt dat het vlees uitdroogt of taai wordt wanneer je het later opnieuw opwarmt. Door het vlees bijvoorbeeld 80-90% te garen, behoud je de textuur en smaak bij het her-opwarmen.

Hoe werkt dit? Kook of bak het vlees tot het nét gaar begint te worden, koel het vervolgens snel af en bewaar het in de koelkast of vriezer. Wanneer je de maaltijd opwarmt, zal het vlees perfect gaar zijn zonder overkoken!

Bulk aankopen doen

Koop producten die je vaak gebruikt in grotere hoeveelheden, zodat je niet steeds terug naar de winkel hoeft. Doe dit vooral met blikjes zoals tomatenpuree. Je gebruikt dit veel meer dan je denkt.

Hulpmiddelen gebruiken

Tools zoals slowcookers of airfryers helpen je om snel gezonde maaltijden op tafel te zetten zonder uren in de keuken te staan. Vooral voor stoofpotten is de slowcooker uitermate geschikt. Je doet simpelweg alle ingrediënten in de slowcooker en zet het aan voor je je dag begint. Kom je dan thuis rond etenstijd dan is de maaltijd klaar. Tip: een timer kan helpen om de slowcooker aan te zetten als je niet thuis bent. Hou wel rekening met veiligheid. Zorg dat je hoe dan ook tijdig terug bent i.v.m brand gevaar.

Met deze tips kun je tijd winnen en toch genieten van je gezonde levensstijl, zonder in te moeten leveren op de kwaliteit van je voeding of je routine!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *