Ga terug

sardine balletjes uit de tajin

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 3

Equipment

  • 1 Tajin

Ingrediƫnten
  

  • 375 gram Sardines
  • 2 Courgette
  • 2 ui geraspt
  • 1 vlees tomaat groot geraspt
  • 1 citroensap
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • zout en peper naar smaak
  • 1 rode paprika
  • 2 bosui
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 1 citroen in schijfjes
  • verse koriander

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat de sardines schoongemaakt en gefileerd zijn. Hak de visfilets fijn of pulseer kort in een keukenmachine, zodat je een stevige massa krijgt, maar zorg dat er nog wat textuur in zit.
  • Rasp 1 ui en de tomaat in een kom en meng dit met de fijngehakte knoflook. Voeg een beetje zout, peper en een scheutje olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar. Verhit een eetlepel olijfolie in de tajine op laag tot middelhoog vuur. Giet het tomaat-ui-knoflookmengsel in de tajine en laat dit zachtjes bakken totdat de saus licht begint in te dikken, ongeveer 5-7 minuten. Dit wordt de smaakvolle basis van het gerecht.
  • Meng in een grote kom de fijngehakte sardines met het ei, de peterselie, Ras el Hanout, en een snufje zout en peper. Kneed het mengsel goed door elkaar totdat het een stevige massa vormt..
  • Vorm met je handen kleine gehaktballetjes van het sardinemengsel, ter grootte van een walnoot. Druk de balletjes stevig aan zodat ze tijdens het garen niet uit elkaar vallen.
  • Plaats de sardine gehaktballetjes voorzichtig in de saus in de tajine. Daarbovenop de grof gesneden paprika, ui en courgette. Leg een paar schijfjes citroen op de gehaktballetjes voor extra smaak. Zet de deksel op de tajine en laat het geheel ongeveer 25-30 minuten zachtjes koken op laag vuur, totdat de gehaktballetjes gaar zijn en de saus is ingedikt.
  • Haal de tajine van het vuur en garneer de gehaktballetjes met wat verse koriander. Serveer direct.