zuurkool stampot met gehaktbal

300 kcal

Portie: 1

Bereidingstijd: 45 minuten

ingredienten

  • 1 pakje zuurkool of zelfgemaakte zuurkool
  • 1 bloemkool of knolselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel vegan philadelphia of violife creamy
  • 400 ml runderboullion (van 1 boullion blokje en 400 ml water)
  • 400 gram extra mager runder gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 ei
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • snufje cayenne peper
  • 1 theelepel Xantham gom (meer als nodig)

WErkwijze

Meng het gehakt met de mosterd, ei, Cayennepeper en ui. Maak 4 gehaktballen van de runder gehakt. Je kunt dit ook vervangen voor kalfs of kippengehakt. Zet ze 30 minuten tot een uurtje in de koelkast. Bak de gehaktballen aan alle kanten aan en doe dan de boullion erbij en zet het vuur laag. Laat het 45 minuten langzaam sudderen.

Terwijl je ballen staan te garen werk je verder aan de stampot. Begin met je puree. Snij je bloemkool in roosjes. Heb je knolselderij snij die dan in plakken en dan weer in blokjes. Kook de bloemkool of knolselderij tot je met een prikker voelt dat het gaar is in een pan met gezouten water. In het water doe je naast zout ook het teentje knoflook. Als je bloemkool kookt doe dan een halve citroen bij het water. Beide zouden na 15 tot 20 minuten koken klaar moeten zijn. Laat droog stomen in de pan zonder deksel. Ik hou van een super creamy puree dus ik doe de stukken in de ninja samen met een eetlepel van de philadelphia. Doe de knoflook er ook bij en breng het op smaak met peper en zout.

Verhit de zuurkool met een paar eetlepels water. Als de zuurkool zuurder is dan je wilt mag je het natuurlijk even afspoelen. Persoonlijk hou ik wel van zuur. Schep je zuurkool door je puree heen tot het de gewenste stamppot consistentie heeft.

Haal de ballen uit de boullion. Je kunt de drie ballen die je niet gebruik in vriezen. Doe kleine beetjes Xantham gom bij de boullion tot het zo dik is als een jus.

Serveer zoveel van de stampot als je wilt met 1 bal en een paar eetlepels van de jus. Natuurlijk mag je het op smaak brengen met net zoveel droge kruiden als je zelf wilt.

Vegetarisch: Eet dit met beyond sausage ipv de gehaktbal

Eet smakelijk

2 thoughts on “zuurkool stampot met gehaktbal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *